Використовуємо прямокутні труби

    Поряд з водопровідними трубами круглого перетину в асортименті багатьох виробників можна зустріти квадратні труби з металу. Ці вироби мають хороший попит, хоч і не застосовуються для укладання газових і водопровідних систем. Даний тип труб називається профільним. Перетин цього матеріалу може бути не тільки квадратним: зустрічаються також прямокутні, овальні і навіть шестигранні форми.

    Де застосовуються металеві прямокутні труби?

    Водопровід, сконструйований з будь-яких труб, крім круглих, зустріти практично неможливо. Єдину функцію, яку металеві труби прямокутної форми можуть виконувати в трубопроводі — це створення захисного кожуха для круглих пластикових виробів. Є кілька пояснень того, чому профільні труби квадратного перетину, що відрізняються високою міцністю, не застосовуються в трубопроводах:

    • прямокутні сталеві труби дійсно можуть витримувати підвищені навантаження. Але тільки в тому випадку, якщо навантаження спрямовані на зовнішню сторону системи: розтягнення, вигин, крутіння стінок. На те, щоб витримувати внутрішні навантаження (напір і тиск), труби квадратного перетину не розраховані;
    • використання труб прямокутної форми в водопроводі недоцільно тому, що їх внутрішній об’єм менше, ніж у круглих аналогів. Тобто погонний метр прямокутної системи може пропустити в кілька разів менше води, ніж той же відрізок труби круглої форми за такий же час;
    • площа поверхні прямокутної труби завжди більша, ніж у виробів з круглим перетином. Відповідно, збільшуються витрати на матеріал при виробництві, що підвищує вартість одиниці товару. Прямокутні металеві труби мають високу вартість, тому нераціонально використовувати їх не за призначенням.
    • квадратна форма труб обумовлює високу вагу конструкцій. Система комунікацій буде набагато важчою, ніж при використанні стандартних круглих виробів;
    • всі фітинги та комплектуючі для водопровідних і газопровідних систем виробляються з розрахунком на використання з трубами круглого перетину.

    Широке застосування металевих труб прямокутного та квадратного перетину знайшлося в сфері будівництва металоконструкцій. Такі вироби часто використовуються при зведенні багатоповерхових будівель будь-якого призначення, а також в автомобільній, меблевій і навіть аерокосмічній галузі. Труба металева кругла для таких цілей не підходить з багатьох причин. По-перше, відсутність рівних площин значно ускладнює монтаж і кріплення до інших елементів конструкції. По-друге, навіть багатошарові труби круглого перетину гнуться набагато легше, ніж квадратні. Це робить їх недостатньо надійним варіантом для зведення несучих конструкцій.